maandag 30 september 2013

Bloedsinaasappeltaart

Voor een vlaaivorm diameter 30 cm.

ingredienten:

6 eierdooiers
200 g suiker
1 vanille stokje
sap en rasp van ongeveer 3 bloedsinaasappels
      1 citroen en 1 limoen (230 ml sap)
5 eieren
250 gr zachte roomboter in stukjes
poedersuiker

Voor het deeg:

100 gr poedersuiker
250 gr bloem
125 gr koude boter in stukjes
rasp van 1 sinaasappel
1 ei
scheutje melk

Werkwijze:

Voor het deeg: Mix de poedersuiker en bloem in de keukenmachine, voeg dan de boter toe en laat de machine draaien tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Voeg de sinaasappelrasp toe, breek het ei erboven en laat de machine steeds kort draaien. Tot het deeg samenhang begint te vertonen. Vorm met je handen snel een gladde bal van het deeg (bewerk het deeg niet teveel) wikkel er vershoudfolie omheen en bewaar het minstens 1 uur in de koelkast.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een dikte van ruim 2 mm. Rol het losjes om een deegroller en leg het in een vlaaivorm met losse bodem en een golvende rand. Druk het voorzichtig in de rand, snijd overtollig deeg af en zet de taartbodem 30 minuten in de vriezer. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed de deegbodem met bakpapier en vul hem met blindbakbonen of droge rijst. Bak hem 15 minuten, verwijder het papier en de vulling en bak hem weer 10-15 minuten of tot hij graag en bros is. Laat afkoelen.
Zet ondertussen een pan met dikke bodem op laag vuur en verhit hierin de eidooiers, de suiker, het vanillestokje, citrussap en de rasp. Klop de hele eieren erdoor en laat alles 5 minuten zachtjes koken of tot het dik begint te worden; blijf kloppen.
Roer de boter er beetje bij beetje door en verhit het mengsel nog ongeveer 15 minuten, of tot het sterk indikt;blijf continu roeren en schraap daarbij steeds over de bodem. Heb geduld, want het duurt even voor het mengsel dikker wordt. Blijf kloppen tot de  curd glad is.
Neem de pan van het vuur, haal het vanillestokje eruit en laat de curd iets afkoelen; klop nog een paar keer voor een glad resultaat. Schenk de nog warme curd op de taartbodem. Verdeel de vulling gelijkmatig en bewaar de taart minstens 1 uur op een koele plaats.
Voor de afwerking kun je de taart bestrooien met een dun laagje poedersuiker en er met een gasbrandertje een mooi karamellaagje van maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten