zondag 11 september 2011

groene soep (1e gang middeleeuws menu)

ik was een klein beetje verbaasd toen ik de ingrediëntenlijst bekeek voor dit middeleeuwse recept en daar nootmuskaat en peper op zag staan. Ik wist niet beter dan dat de VOC deze specerijen in ons land heeft geïntroduceerd in de 17e eeuw, maar na een beetje googlen kwam ik er achter dat zelfs in de middeleeuwen er al handels routes waren die het mogelijk maakte om in Nederland deze zeer exclusieve producten te bemachtigen. Deze luxe was uiteraard alleen weggelegd voor de aller rijkste!

Ingrediënten voor 6 personen:


450 gram gehakte spinazie
150 gram groene prei
4 el. groene kruiden (bieslook, dille)
1 1/2 liter water
125 gram amandeelmeel
zout
peper
nootmuskaat
rietsuiker

Werkwijze:


Snij het groen fijn en kook het in het water tot het gaar is.
Voeg het amandelmeel toe en laat de soep doorsudderen.
Breng de soep op smaak met de specerijen en rietsuiker. Hier is best veel van nodig voor de soep enige smaak heeft. Eventueel de soep verder binden met broodkruim.


Dit recept is afkomstig van de volgende site: http://www.firapeel.nl/index.php?page=12_receptfeestmaal




Geen opmerkingen:

Een reactie posten