Kalfspeper. geserveerd samen met vijgenpeper*
Ingredienten voor 6 personen:
6 kalfslapjes
100 gram reuzel (of boter)
2 uien
broodkruim van 5 sneden
1/2 liter rode landwijn
1 liter runderbouillon
gemberpoeder
kaneelpoeder
kruidnagelpoeder
cardamom
saffraan
appelcider
werkwijze:
Rooster de kalfslapjes ongeveer 10 minuten in de oven. Of schroei ze snel dicht in een koekenpan en bak ze nog even door (niet helemaal gaar)
Laat het vlees afkoelen en snij het in niet te kleine stukken.
Snij de uien en hak ze grof.
Smelt de reuzel in een grote braadpan en voeg de uien en het vlees toe en laat ongeveer 30 minuten smoren op een zacht pitje.
Verwarm de bouillon en voeg de rodewijn toe. Haal de pan van het vuur en laat het broddkruim hier in weken. Giet zoveel van dit mengsel bij het vlees dat het net onderstaat. Gaandeweg het vocht beetje bij beetje aanvullen. Laat het mengsel op een laag pitje staan zodat het op temperatuur komt en gaat binden totdat het de structuur heeft van een gebonden soep.
Laat het geheel nog minstens 1 uur stoven.
Breng de stoofpot al roerend op smaak met de specerijen en de appelcider.
Het eindresultaat moet gelig zijn, scherp van de azijn en sterk gekruid!
* Het recept van de vijgenpeper is te vinden onder "Historische recepten" als Figen Pfeffer (supplement 5e gang middeleeuws menu)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten