Een perentaart op z'n kop, naar een idee van de zusjes Tatin die dit principe per ongeluk bedachten in 1889. De peren-tatin op zich zelf is al erg lekker maar met de pecannotenroom erbij is het helemaal feest!
Als dessert heb ik er gorgonzola-ijs* bij geserveerd en het geheel gegarneerd met een plakje gedroogde peer**. Dit alles naar een recept van Gordon Ramsay.
Let op! begin een dag van te voren!
Ingredienten:
500 gram bladerdeeg
6 Williams peren
15 gram ongezouten boter
175 gram fijne suiker
250 ml room
50 gram pecannoten
benodigdheden:
1 koekenpan die in de oven kan.
Werkwijze:
Schil de peren halveer ze en haal voorzichtig het klokhuis er uit. Leg een stuk keukenpapier in een schaal en leg hier de peren op nadat je ze hebt droog gedept. Laat de peren een nacht in de koelkast staan.
Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en snijd er een cirkel van uit die iets groter is dan de pan. Leg de deeg cirkel op een stuk bakpapier en laat het even in de koelkast staan terwijl je de karamel maakt.
Laat de boter smelten in de koekenpan en strooi er 150 gram suiker over. Zet de pan op laag vuur tot dat de suiker gesmolten is en er een lichte karamel ontstaat. (Ik ben drie keer opnieuw begonnen met de karamel, dus houd moed!) Voeg de peren toe en verhit ongeveer 8 minuten tot de peren goudbruin zijn.
Neem het mengsel van het vuur en laat afkoelen.
Zorg ervoor dat de peren met het snijvlak naar boven liggen voordat je het deeg er op legt. Druk het deeg zachtjes tussen de peren en de rand van de pan. Je kunt de pan nu enkele uren in de koelkast bewaren en de taart een halfuur voor het serveren bakken.
In de tussentijd kun je alvast de pecannoten room maken. Klop de slagroom stijf met 25 gram suiker. Hak de pecannoten heel fijn en schep ze door de slagroom.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de tatin 20 tot 25 minuten tot het deeg krokant en goud bruin is. laat de taart iets afkoelen.
Serveer met gorgonzala-ijs en een plakje gedroogde peer.
* Het recept van het gorgonzola-ijs staat ook op deze blog, uiteraard onder het kopje "IJs"
** De gedroogde peren plakjes staan onder het kopje "garnering"
Geen opmerkingen:
Een reactie posten