Deze cake gedrenkt in drie soorten melk is een van mijn favoriete zoete versnaperingen!
Dit recept zou voldoende moeten zijn voor 10 tot 12 personen. Maar uit eigen ervaring is gebleken dat vrijwel iedereen graag een tweede portie wil!
De cake is goed te gebruiken als dessert maar ook als tussendoortje bij de koffie. Als dessert serveer ik er zelf een verse fruit salade bij en een beetje dulce de leche* . Voor bij de koffie houd ik het liever iets eenvoudiger en garneer ik de cake met 1 soort zacht fruit.
Ingredienten:
150 gram bloem
2 tl. bakpoeder
3 eieren, gescheiden
200 gr suiker
60 ml melk
4 tl vanile-aroma
125 ml zoete gecondenseerde melk
150 ml ongezoete gecondenseerde melk
90 ml slagroom
poedersuiker voor de garnering
Wat er verder voor nodig is:
een ronde glazen bakvorm van 6 cm diep en een doorsnede van 25 cm.
boter of bakspray om in te vetten
een spatel
En natuurlijk een oven!
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 160 graden en vet de bakvorm in.
Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom. Klop de eiwitten op tot zachte pieken.
Klop hier voorzichtig de suiker door tot het een dik en glanzend geheel is geworden.
Vervolgens klop je een voor een de dooiers erdoor. Voeg 1/3 van de bloem toe en schep door elkaar met een spatel. Voeg vervolgens in delen de rest van de bloem toe afgewisseld met een scheutje melk en de helft van de vanille. Het resultaat moet een luchtige massa zijn. Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake in 30 tot 35 minuten gaar. Laat de cake iets afkoelen in de vorm.
Meng de zoete en ongezoete gecondenseerde melk met de room en de rest van de vanille in een kom.
Prik gaatjes in de cake (met 2 cm tussenruimte). Giet nu met kleine beetjes te gelijk het melkmengsel over de cake. Giet er pas nieuw op als het vorige volledig is opgenomen. Laat de cake helemaal afkoelen
en zet hem een nacht in de koeling
Bestrooi de cake voor het serveren met de poedersuiker en garneer eventueel met aardbeien of een ander fruit.
* Dulce de leche is een soort caramel afkomstig uit Zuid Amerika en is moeilijk te verkrijgen in Nederland. Maar bij gebrek aan beter is het eenvoudig zelf te maken door een blikje gecondenseerde melk van Friesche vlag 3,5 to 4 uur op laag te vuur te laten koken in een pannetje met water (blik en al!)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten