woensdag 25 september 2013

rosbief met kruidenkorst

Een hoofdgerecht voor 8 personen

Ingredienten:

1 kg lendebiefstuk of rosbief
zout en peper
5 el olijfolie
30 gr boter
100 gr olijventapenade
30 gr wit broodkruim
6 el fijngesneden basilicum
1 dl witte wijn
1 dl vleesfond
worcestersaus
1 bosje waterkers
gemengde sla

werkwijze:

Bestrooi de rosbief rondom met zout en peper. Verhit 3 el olie en de boter tot het schuim van de boter wegtrekt. Braad de rosbief rondom bruin en neem uit de pan. Dek af met aluminium folie en laat rusten.
Verwarm de oven voor op 185 graden. Meng de tapenade met het broodkruim, 2 el olijfolie en de basilicum. Bestrijk de boven en zijkanten van de rosbief met een dun laagje en druk goed vast. Leg de rosbief in een ovenschaal en giet het bakvet uit de pan eromheen. Bak de rosbief in het midden van de oven 25 minuten (geen minuut langer! de mijne was niet rose meer) zodat de korst mooi bruin is en de binnekant rosé.
Laat de rosbief afgedekt met aluminiumfolie tien minuten rusten.

Blus het vet in de ovenschaal af met 1/2 dl warm water en roer de aanbaksels los. Schenk de jus over in een steelpan, voeg wijn en fond toe en verwarm op hoogvuur nog 5 minuten. Breng de jus op smaak met zout, peper en worcestersaus en zeef indien gewenst.

Snij de rosbief in plakken van ongeveer 1 cm en geef de saus er apart bij. Meng de sla en leg deze om de rosbief heen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten